Bladform - Alan Titchmarsh forteller oss hvordan vi lager det

click fraud protection

Hvem hadde trodd bladform kunne være så bra for hagen? Selv om høstens vakkert fargede løvverk som forsvinner fra trærne er en grunn til beklagelse, er tanken på at den kan brukes til å forbedre hagemarken et pluss. Og det er en stor motivator for å få oss utendørs, fortsatt forfølge og sette det mest inspirerende hage ideer i praksis - selv om været er litt dårlig.

Så hvordan gjøre det som ser ut som hageavfall til en jordbalsam? Vel, vi har tatt et blad - beklager - ut av hageguruen Alan Titchmarshs bok. Hans ekspertråd om å gjøre spredningen av løvverk over plener og senger til hagebrukgull gjør oss begeistret for hagearbeid, kompostering og lignende. Juts fortsetter å rulle for alle rådene du trenger.

Slik bruker du høstblader til å forbedre hagjord: Alan Titchmarshs beste tips

1. Bladformskapere, hør på! Du bør ikke vente til alle bladene er nede for å starte på dette prosjektet, sier Alan Titchmarsh. Noen trær vil ikke ha mistet bladene helt før jul, minner han oss om, og i mellomtiden vil gress som blir liggende under falne blader for lenge dø. Din første oppgave er da å rake regelmessig.

Hvilke blader er du ute etter? Du kan bruke blader fra alle slags løvtrær for å lage bladmugg, men de som er tykke - for eksempel hestekastanje, søt kastanje og platå - blir best strimlet først.

Det er ikke bare plenen som skal ryddes for blader. Fjern dem fra terrasser, dekk og stier for å forhindre at de blir glatte, og dra fordelene av å lage din egen jordforbedrer.

Hvis du vil støtte dyrelivet i hagen, vil du imidlertid la bladene forbli under hekker og haie noen av dem opp i lune hjørner for å gi ly for alle slags hagedyr.

2. Den enkleste måten å samle og lagre bladene på er i sorte plastkasser, sier Alan. Han bruker en gaffel til å lage luftehull i dem først, og legger deretter bladene han har raket opp i posen.

Hvis du foretrekker og har rommet, kan du konstruere en mer permanent funksjon for å lage bladform. Bruk et ugrasbekjempende stoff til basen, innsatser i hvert hjørne og kyllingtråd til sidene.

3. Tørre blader? Disse passerer ikke mønstring fordi de ikke vil råtne - det er det du vil at skal skje. Hvis de er tørre, bør du dempe dem, råder Alan. Deretter strammer du ned partiet med bare revet blader i posen, og bretter toppen av posen over og oppbevarer til du legger til neste batch.

4. Nå kreves tålmodighet. La posene med blader du har laget, stå der de ikke vil være ømme på et år for å la dem råtne, sier Alan.

5. Når du kommer tilbake til bladene, vil du oppdage at de har blitt brune og smuldre, forklarer Alan. Deretter tar han denne saken og skyver den gjennom en hagesikt. Det som kommer ut er bladmugg.

6. Du kan bearbeide bladformen du har laget i jorden for å forbedre den - den er spesielt god for tung jord. Den kan også brukes som mulch for å forhindre at ugress kommer opp og holde jorden fuktig. I høst, prøv den blandet med skarp sand og børstet i gresset for å kle en plen. Det er også praktisk som deksel for bar jord i vinterhalvåret.

Sjekk Alan Titchmarshs råd om hvordan du bruker høstløv for å forbedre jord

instagram viewer