Hvordan rengjøre møbeltrekk - 3 trinn for å ta vare på stoler og flere møbelstoffer selv

click fraud protection

Rengjøring av møbeltrekk er ikke noe du må takle ofte. Det er en av jobbene du kan bruke en regnfull lørdag ettermiddag på - men det er veldig nyttig å vite hvordan rengjør polstrede stoler, sofaer og andre møbler på riktig måte for å sikre at de holder seg i god stand i mange år fremover komme.

Uansett om du takler en vintage lenestol, et hodegjerde, en sofa eller de polstrede bilseter, vil denne trinnvise guiden dekke det grunnleggende om rengjøring av stoffet på disse elementene, raskt og effektivt ved hjelp av eddik, natron, oh, og din vakuum!

  • Dyp rengjøring av sofaen spesielt? Vi kan hjelpe.
Jenny og Anthony Kakoudakis kombinerer farge, arvestykker og stil fra midten av århundret i et hjem som minner om et parisisk hotell

(Bildekreditt: malcolm menzies)

Slik rengjør du møbeltrekk selv

Vi snakket med lederen for creative på Swyft, Kelly Collins, for å finne ut hvordan du skal takle møbeltrekk hjemme alene og vellykket. For å være tydelige kjære lesere, når vi snakker om rengjøring av møbeltrekk, snakker vi om faste eller løse stoffdeksler.

Reglene er stort sett de samme for rengjøring av hvert møbel, selv om måten du går på det også avhenger av stoffet - bomull, fløyel, lin, lær og så videre - så vi vil alltid råde deg til å sjekke produsentens pleieetikett før du begynner og at du oppdager test rengjøringsmaskinen du ønsker på en usynlig del av møblene (for eksempel baksiden av en stol) for å sikre at trinnene du tar ikke forårsaker skader.

Dette gjelder spesielt fløyel og silke, så sørg for å følge rådene våre, og hvis du er i tvil, kan du kontakte en profesjonell rengjøringsassistent.

  • Finn beste møbelpussere i vår guide.
stue med mørkt interiøropplegg og sennepsgul chesterfield -sofa av rockett st george

(Bildekreditt: Rockett St. George)

1. Vakuumpolstring for å fjerne støv og rusk

Du bør faktisk gjøre dette en gang i uken, da det vil gjøre livet mye lettere hvis du holder stoffet ditt støv- og skittfritt. Collins bemerker "Å sveve møbeltrekkene forhindrer ofte også at mindre partikler legger seg inn i vevingen, noe som gjør det mye vanskeligere å fjerne."

Fjern først eventuelle løse kasteputer, ta dem med ut og gi dem en forsiktig bashing for å slå ut støvet. Støvsug deretter alle de synlige delene av sofasetet og ryggputene med trekkfeste med en langsom feiende bevegelse, arbeider fra venstre til høyre ved å bruke polstringstilbehøret på stoffsofaer og børstetilbehøret på skinnsofaer for å unngå riper dem. Hvis du jobber med silke eller lin, må du sette suget til lavt.

Fjern den støvsugede stolen/sofaens rygg og sitteputer hvis det er mulig, legg dem med forsiden ned på et rent gulv og støvsug undersiden. Støvsug deretter de synlige delene av møblene med møbeltrekk. Bytt deretter til sprekkverktøyet for å komme ned i alle hjørner, nær sømmer, tufting og knappekroker.

Topp tips: Unngå å suge opp mynter ved å dekke til sprekkdysen og/eller dekke enden med en gammel trussel som er festet med et gummibånd.

  • Disse er beste støvsugere for jobben.

2. Få øye på rene møbelflekker

Når du har støvsuget eventuelle flyttbare rusk, kan du prøve disse enkle flekkfjerningsmetodene - fortsatt sjekke etiketten - avhengig av stoffet du jobber med. Dup og gni aldri hardt når du rengjør møbeltrekk, siden det kan skyve smuss dypere og forvride stoffet.

Spot rengjøring i fløyel

For fløyel anbefaler Collins 'For å håndtere flekker, vil du prøve å fjerne rester først med en teskje. Hvis stoffet har en beskyttelsesbehandling og det bare trenger å tørkes av, må du først tørke det for å fjerne støv og andre partikler som kan ha samlet seg. Deretter kan du enten bruke varmt vann med en hvit mikrofiberklut eller - hvis du trenger noe sterkere - bruke en hvit eller klar husholdningssåpe. La det alltid lufttørke, da påføring av varme kan skade stoffet. '

Spot rengjøring av sengetøy

Start med å trekke opp rester med en teskje igjen, så sier Collins 'Du må ta en ren, fuktig klut og tørke forsiktig på flekken for å løfte den. Litt tålmodighet kan være nødvendig, siden duppeprosessen kan ta litt tid, avhengig av hvor stor eller mørk flekken er. Men en ting du aldri må gjøre er å gni flekken aggressivt med en fuktig klut, da dette bare vil legge flekken lenger inn i sengetøyet. For mer sta flekker og søl på sengetøy, vil du mest sannsynlig trenge å bruke en mild såpe eller vaskemiddel for å hjelpe. Igjen, tørk på flekken med en ren klut, og til slutt begynner det å løfte seg. '

Spot rengjøring med polstring med natron

Vi sverger ved baking eller bikarbonat med brus for å friske opp stoffet. 'Bikarbonat av brus er også et praktisk alternativ for å fjerne flekker fra sengetøy. Bare dryss litt på flekken, la den stå i noen minutter for å utføre magien, svev den opp og tørk den forsiktig til den er borte. Når flekken er fjernet, lar du sofaen lufttørke, sier Collins.

Strykepolstring med babyservietter

Velg de mildeste babyservietter du kan finne, og dup forsiktig på det som har funnet veien til trekket ditt. Dette bør fungere for baby syke, sjokolade og skittent fingeravtrykk.

Spotrengjøring med møbelservietter

Ingen babyservietter hendig? Lagre på møbelservietter å alltid ha en akuttbehandlet flekkbehandling for hånden. Tørk forsiktig igjen og velg en som passer til stoffets stoff.

Fjern flekker på barnestolene med alkohol

En kul og rask hack fra Havfri, 'Ifølge en undersøkelse fra et billeasingselskap rengjør 44% av foreldrene barnas bilsete to ganger i året. Forhindre at grobunn for bakterier, virus og bakterier sprer seg ved å tørke regelmessig av med håndrens og en ren klut. ' Prøv å gni en liten mengde over det flekkete området med en ren mikrofiberklut og se flekken løfte seg mens du renser området også.

  • For mer flekkfjerning ta en titt på guiden vår.

3. Rengjør møbeltrekkene dypt

Støvsuging? Ferdig. Flekkebehandlinger? Ferdig. Nå på sudsing!

Slik rengjør du møbeltrekk med vaskemiddel

Ta med trekk og lunkent vann (flytende vaskemiddel er bedre enn pulver som trenger vann ved en høyere temperatur for å oppløses og kan etterlate flekker og lette flekker). Deretter bruker du bare en ren, mikrofiberduk (hvert hjem skal ha noen) og tørk forsiktig over trekket. La det tørke før du sitter på eller berører møbeltrekk igjen.

Hvordan rengjøre møbeltrekk med eddik

Bland en halv kopp varmt vann med like mye hvit eddik. Fukt en mikrofiberklut med løsningen og tørk av flekker.

Bland deretter en mild oppvaskmiddel som Dawn med litt varmt vann og tørk igjen med en ren klut. Bruk rent vann og en annen ren klut for å skylle og fjerne såpevann. La tørke.

Hvordan rengjøre møbeltrekk i vaskemaskin

Hvis du kan fjerne trekkdekslene og det står på pleiemerket at du kan putte dem i vaskemaskinen, støvsug først og fortsett deretter med pleieinstruksjonene til punkt og prikke. Husk at det å sette dem på en vask som er for varmt, sannsynligvis vil føre til krymping, noe som betyr at du vil ha store problemer med å få dem tilbake på møblene. Så hvis du er i tvil, velg en delikat, kjølig vask og ikke tørketrommel.

Topp tips: Når vaskemaskinen er ferdig, trekker du stoffet forsiktig tilbake i form. Lufttørk til det er nesten tørt, og sett på trekket igjen mens det er litt fuktig. Dette vil hjelpe til med å strekke ut eventuelle rester.

Ikke legg putene med de fuktige trekkene tilbake på sofaen eller lenestolen enda; I stedet kan du sette dem opp et sted de kan lufttørke, og bare bytte dem ut og begynne å bruke dem igjen.

  • Rengjøring med natron er en annen favoritt naturlig metode for oss.
Årets farge på Behr i en stue, Behr tusenårig rosa

(Bildekreditt: Jenna Peffley)

Hvordan fjerne lukt fra møbelstoff

Rengjøring av møbeltrekk med natron er en fin måte å rense stolen, sofaen, bilsetene og mer på, pluss at det kan fjerne lukt. Fra hundelukt til sigarettrøyk til nattens karri... møbeltrekk er en av de viktigste synderne for å absorbere og deretter avgi husholdningslukt. Så dryss natron en gang hvert par måneder over sofaen/stolen/sengegavlen og la den sitte i minst 15 minutter. Du kan dempe møbeltrekket lett med en spritz vann for å få bikarben til å feste seg til stående overflater.

Støvsug deretter møbeltrekket og rengjør det med en av metodene ovenfor. Hvis lukten fortsatt henger igjen, gjentar du, og du kan tilsette litt tørket teppepulver til blandingen for et sterkere inntrykk. La den stå i en halv time eller, enda bedre, over natten, og støvsug deretter grundig. Det kan se bra ut på utsiden, men det kan fortsatt inneholde en rekke lukt, så dryss bakst eller bikarbonat med brus over hele overflaten og la det stå over natten igjen, for å la pulveret absorbere lukter. Støvsug det hele om morgenen.

  • Finn ut mer om hvordan bli kvitt husholdningsluktene av alle slag i vår guide.

Hvordan rengjøre og ta vare på fløyelspolstrede møbler

Hvis du liker vintage stoler eller enda mer moderne funksjoner, har du sannsynligvis fløyelsmøbler rundt deg. Collins delte noen viktige tips for rengjøring og vedlikehold av fløyelsmøbler for å sikre at varene dine blir værende god stand i årene som kommer, 'Selv om noen synes det er vanskelig å tro, er fløyel veldig slitesterkt materiale. Det er faktisk et godt valg for mennesker med kjæledyr, da den tette vevingen betyr at de ikke lett kan få tenner og klør under den. '

Børsting

Hvis du sørger for å pusse fløyelen ned 3-5 ganger i måneden, vil fløyelen holde seg på sitt beste lenger. Du kan få stoffbørster på nettet for en lav kostnad.

Plassering 

Vær oppmerksom på hvor du plasserer og hva du legger på toppen av det, fløyel kan markere om noe tungt blir liggende på det i en lengre periode, eller hvis det er presset hardt opp mot noe. Gi sofaen litt plass vekk fra vegger og radiatorer for å holde den på sitt beste lenger.

  • Se vår guide til rengjøring av skinn sofaer og stoler (og håndvesker også).

Ser frisk ut 🙌

instagram viewer